Уикендът през очите на Мариан Игнев

by

Мариан е живата легенда на StartUP Weekend-a. Основна част в екипа зад Wishgram – победителят в първото издание, a сега работлива пчеличка, която помага на редица отбори, но най-вече на Unstuff. Представяме ви Уикенда през неговите очи:

Sofia Startup Weekend Сеп. 2012 определено вдигна много летвата, която беше поставена от майския си предшественик. До колкото успях да разбера от организаторите почти всички билети са били продадени и горе-долу сме били на границата на максимума (120-130 души) на това събитие в България. Това е МЕГА ЯКО :) Знаете ли защо? Защото хората с които можете да се запознаете на това събитие са, онези по 1,2-ма души във всяка една фирма в България, които искат да променят нещо, които не мрънкат, които не бездействат. Това са онези хора, на които се казва хора на действието, от които това събитие има нужда. “No talk, all action!”. Това са онези хора, които силно обичат това което правят, онези хора които говорят за работата с любов, а не по спомен, онези които чувстват и преживяват думите които изричат. Уникално!

След като вече участвах на втори Startup Weekend мисля, че малко по малко започна да ми се изчиства концепцията, за това какви ползи можете да извлечете на това събитие.

1. Запознавате се с много интересни хора от всякакви професионални аспекти.
Маркетолози, бизнес разработчици, инвеститори, програмисти, дизайнери, художници, музиканти, други видове хахута и от време на време някой друг нормален :)

2. Получавате множество валидации на идеята която представяте;
Първа Валидация:
Когато видите колко листчета има залепени на вашето номерче след като сте пичнали идеята си. Ако сте успели – супер! Първата стъпка е преодоляна, ако ли не се запитайте се: “Дали обясних правилно?”, “Абе май тая идея е тъпа?!? Да поразговарям с хората да чуя какво мислят?”

Втора Валидация:
Сформира ли се екип или не в крайна сметка? Може да сте събрали достатъчно листчета за сформиране на екип, обаче накрая да не можете да съберете екип или хората които сте събрали да си тръгнат или избягат в друг екип, или да се откажете по средата на събитието. Тук можете пак да си зададете въпросите. “Абе тая идея май е тъпа и пичовете не се кефят?”, “Май нещо не се справям, я по-добре да си глътна гордостта и да свършим работата като екип”.

Трета Валидация:
След като се съберете с екипа и той е супер як, можете да кажете: “Айде сега пичове, кажете какво разбрахте, каква ми е идеята?”. Това много ще ви помогне да разберете дали за 60-те секунди сте се справили добре с продаването на идеята си и какво мислят хората за това (+/-). Също така това е един малък брейн сторминг от който можете да извлечете много ползи и идеи преди да сте обременили хората изцяло с това какво точно представлява идеята ви.

Четвърта Валидация:
Когато започнете да се подготвяте за презентация на края на събитието, вие и екипа ви започвате да проучвате конкуренцията, пазара и картинката започва да придобива първи шрихи и малко багри. Тогава вие осъзнавате малко по малко с какво се захващате и какво ви предстои. Какво ще ви е нужно за да реализирате проекта си и още купища полезна информация която излиза от анализите.

Пета Валидация:
Когато презентирате проекта си, пред всички участници и пред журито, можете да наблюдавате как реагират хората, дали ви слушат,  дали излизат да пушат цигари  или просто ви изтърпяват. Това е първия feedback, който ще получите от тази презентация. Вторитя feedback можете да го получите от журито разбира се. Те ще ви прекарат през тяхната призма и начин на мислене, което е ценно, защото все пак тези хора вече са успели да направят това което вие искате, нищо, че и те “грешат”! :)

Когато работите по проекта можете много да експериментирате с идеи, технологии, похвати, тулове и всякакви други, които в работа по една или друга причина не ви дават да правите. Личният ми резултат е 2:0, 2 пъти рискувах и 2 пъти риска ми се отблагодари, като успях да си свърша работата за по-малко от 54 часа :)

Можете да видите всички тези хора как работят под напрежение и какви резултати постигат. В момента, в който решите да си създадете бизнес можете да пробвате първо с тези хора, преди да пуснете скучни обяви в сайтовете за подбор на персонал.

Ако случайно ви е писнало от работа, можете да си намерите нови работодатели или колеги за по-малко от 54 часа :)

“Знанията са за хората”, това чух в един филм преди години. На SW го видях с очите си. Всички хора си помагат, споделят знания и опит. Това е много ценно. Виждаш как хората се състезават с останалите, а в същото време си помагат и на края на цялото събитие може да се видят много добри резултати от тази съвместна работа. Уникално!

И не на последно място, феноменалното преживяване и вкуса от него, който ви преследва в сивото ви ежедневие и ви напомня, че скоро пак ще има Startup Weekend. Дано да е по-скоро :)